Właściwości i działanie
Szałwia jest sprawdzonym środkiem regulującym cykl menstruacyjny. Zmniejsza lub zapobiega poceniu się i może okazać się szczególnie skuteczna w okresie menopauzy. Pomaga również zmniejszyć uderzenia gorąca i nocne poty oraz ma aspekt uspokajający, rozluźniający. Od wieków szałwia jest stosowana jako środek wspomagający trawienie i wchłanianie oraz w przypadku bólu brzucha, biegunki. Napar szałwii łagodzi stany zapalne w jamie ustnej i ból gardła, szałwia delikatnie obniża gorączkę.
Właściwości lecznicze szałwii:
- szałwia działa antyseptycznie, przeciwzapalnie, osłaniająco, przeciwcukrzycowo
- liście szałwii pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, regulują perystaltykę jelit, łagodzą wzdęcia, bóle brzucha, zmniejszają biegunkę
- odwary obniżają poziom cukru we krwi (działanie przeciwcukrzycowe).
- stosowana jest także w zaburzeniach wątrobowych.
Zewnętrznie szałwia stosowana jest do płukania jamy ustnej i gardła w stanach zapalnych, w ropnym zapaleniu dziąseł oraz w postaci okładów na trudno gojące się rany.
Prowadzone aktualnie badania potwierdzają pozytywny wpływ szałwii na poprawę pamięci i łagodzenie stanów napięcia nerwowego. Udowodnione zostało skuteczne i bezpieczne dla zdrowia człowieka stosowanie szałwii w leczeniu hiperlipidemii (zbyt wysoki poziom tłuszczu we krwi).
Szałwia występuje w przepisach na Ocet Czterech Złodziei, mieszankę ziół, która miała chronić przed zarazą. Stosowana jest także do pielęgnacji włosów.
Zastosowanie kulinarne szałwii
Szałwia ma pikantny, lekko pieprzny smak. Już w XIV i XV wieku pojawia się jako składnik „zimnego sosu szałwiowego”, znanego w kuchni francuskiej, angielskiej i lombardzkiej. W Wielkiej Brytanii szałwia od lat jest wymieniana jako jedno z podstawowych ziół, wraz z pietruszką, rozmarynem i tymiankiem. W krajach Bliskiego Wschodu i w Egipcie szałwia jest powszechnie stosowana jako przyprawa do gorącej czarnej herbaty lub gotowana i podawana jako samodzielny napój ziołowy.
Szałwia może być stosowana jako przyprawa do drobiu, ryb, zup na bazie roślin strączkowych lub warzyw. Świetnie podkreśla smak wytrawnego pieczywa i farszu do pierogów. Pasuje do grochu, fasoli i zup warzywnych. Dobrze komponuje się także z pomidorami. Szałwia jest często składnikiem mieszanek przyprawowych.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.