Skrzyp 100g

Napar ze skrzy­pu po­ma­ga­ w utrzy­ma­niu pra­wi­dło­we­go funk­cjo­no­wa­nia ukła­du mo­czo­we­go i ła­go­dzi po­draż­nie­nia skór­ne. Ponadto uszczel­nia­ na­czy­nia krwio­no­śne i prze­ciw­dzia­ła­ obrzę­kom.

11,00 

6 w magazynie

Darmowa dostawa od 250zł

Pakowanie zero waste

Wysyłka nawet w 24h

Zwroty do 14 dni

Właściwości i działanie

Skrzyp wykazuje działanie remineralizujące, a także wspierające zdrowie wątroby i układu sercowo-naczyniowego.

Właściwości lecznicze skrzypu polnego:

  • bogate źródło krzemu (10%), potasu, wapnia, manganu, magnezu i fosforu, ma dobroczynny wpływ na skórę i naczynia krwionośne zapobiegając ich pękaniu,
  • zawiera fitosterole, błonnik pokarmowy, witaminy A, E i C, garbniki, alkaloidy, saponiny, flawonoidy, glikozydy oraz ester fenolowy kwasu kawowego,
  • używany na odmrożenia i rany,
  • w austriackiej medycynie zielarskiej kąpiele lub okłady ze skrzypu zalecano w leczeniu chorób skóry, układu ruchu, nerek i dróg moczowych, reumatyzmu i dny moczanowej,
  • lek moczopędny,
  • stosowany w zapaleniach dolnych dróg moczowych, nerek, oraz w nadmiernych krwawieniach menstruacyjnych,
  • zatrzymuje krwawienia z nosa i zmniejsza odkrztuszanie krwi,
  • wykazuje lekkie działanie uspakajające,
  • zewnętrznie stosuje się go do mycia skóry i włosów, w szczególności ran i oparzeń.

 

Może być także wykorzystywany jako środek pomocniczy w miażdżycy naczyń, w kamicy nerkowej i pęcherzowej, a u ludzi w starszym wieku — celem uzupełnienia mikroelementów i soli mineralnych. Skrzyp może być pomocny w leczeniu dolegliwości związanych z reumatyzmem i zapaleniem stawów, przy dolegliwościach ze strony klatki piersiowej (np. rozedmie płuc), na przewlekły obrzęk nóg.

Odwar ze skrzypu dodany do kąpieli działa na wolno gojące się skręcenia i złamania oraz niektóre podrażnienia skóry, m.in. wypryski.

 

Zastosowanie kulinarne skrzypu polnego

Na Podhalu jeszcze do niedawna ze zrywanych wiosną szypułek przyrządzano zupę, a dzieci jadały je na surowo. Skrzyp polny ze względu zawartość tiaminazy nie powinien być jednak spożywany w stanie surowym, ponieważ enzym ten powoduje zubożenie organizmu w witaminę B1. Enzym ten ulega jednak rozkładowi w procesie suszenia lub gotowania. w Japonii i Korei pąki skrzypu polnego są spożywane wiosną jako warzywo, często w postaci sałatki o nazwie aemono.

Skład

100% susz z ziela skrzypu polnego

Pojemność

100 g

Sposób użycia

Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Skrzyp 100g”

Przeczytaj również