Macierzanka 100g

Napar z macierzanki to remedium na kobiece dolegliwości. Działa rozluźniająco i rozkurczająco.

11,00 

14 w magazynie

Darmowa dostawa od 250zł

Pakowanie zero waste

Wysyłka nawet w 24h

Zwroty do 14 dni

Właściwości i działanie

Roślina ta w postaci ciepłego naparu może okazać się wybawieniem dla osób, którym często dokucza kaszel. Ponadto macierzanka sprawdzi się jako płyn do przemywania skóry ze stanami zapalnymi lub do płukania ust.

Właściwości lecznicze macierzanki

Jako surowiec zielarski macierzanka jest wykorzystywana od starożytności m.in. jako składnik lekarstwa na kaszel, w leczeniu chorób reumatycznych, infekcji intymnych oraz jako środek wykrztuśny i odkażający w przypadku chorób gardła. Macierzanka zapobiega nadmiernemu wydzielaniu sebum w przypadku cery tłustej i trądzikowej. Może być także stosowana do płukania włosów przetłuszczających się.

Napar z macierzanki łagodzi swędzenie m.in. po ugryzieniach owadów. Ze względu na właściwości bakterio i grzybobójcze zalecano stosowanie macierzanki w przypadku niestrawności i nadmiernej fermentacji w układzie pokarmowym.

 

Według medycyny ludowej roślina ta ma właściwości:

  • antyseptyczne – zapobiega lub spowalnia rozwój drobnoustrojów,
  • bakteriobójcze i grzybobójcze – dezaktywuje mikroorganizmy, takie jak bakterie, wirusy, grzyby, pierwotniaki, zarodniki,
  • dezodorujące – zapobiega powstawaniu nieprzyjemnych zapachów,
  • wykrztuśne – wspomaga wydalanie wydzieliny oskrzelowej i odkaża drogi oddechowe.

W polskiej medycynie ludowej macierzanka była uznawana za roślinę leczniczą szczególnie przyjazną kobietom.

 

Można stosować ją w postaci naparu do picia lub płukania ust, a także jako dodatku do kąpieli.

 

Zastosowanie kulinarne macierzanki

Macierzankę zwyczajną można stosować jako składnik mieszanek przyprawowych oraz dodatek do zup i sosów mięsnych, ryb, warzyw, zwłaszcza cukinii i grzybów. Ta bardzo aromatyczna roślina ma korzenny, lekko gorzkawy smak, który doskonale pasuje także do pizzy. Z macierzanki można zaparzyć herbatkę ziołową lub dodać ją do czarnej herbaty. Jako przyprawa popularna jest głównie w kuchni śródziemnomorskiej, gdzie na przemian z tymiankiem stanowi dodatek do tłustych, ciężkostrawnych potraw.

Skład

Macierzanka ziele 100%

Pojemność

Waga: 100g

Sposób użycia

Napar: zalej łyżkę ziela wrzącą wodą i zaparzaj pod przykryciem ok. 20 minut. Pij świeży, odcedzony napar przez kilka dni.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Macierzanka 100g”

Przeczytaj również