Skrzyp polny
Skrzyp polny jest rośliną bardzo popularną w Europie, Afryce Północnej i Azji Północnej. Jego nazwa odnosi się do wyglądu rośliny, która zebrana razem wygląda podobnie do końskiego ogona. Polskie nazwy ludowe skrzypu polnego to właśnie m.in. koński ogon, chwost, krzemionka.
Właściwości lecznicze skrzypu polnego:
- – bogate źródło krzemu (10%), potasu, wapnia, manganu, magnezu i fosforu, ma dobroczynny wpływ na skórę i naczynia krwionośne zapobiegając ich pękaniu,
- – zawiera fitosterole, błonnik pokarmowy, witaminy A, E i C, garbniki, alkaloidy, saponiny, flawonoidy, glikozydy oraz ester fenolowy kwasu kawowego,
- – używany na odmrożenia i rany,
- – w austriackiej medycynie zielarskiej kąpiele lub okłady ze skrzypu zalecano w leczeniu chorób skóry, układu ruchu, nerek i dróg moczowych, reumatyzmu i dny moczanowej,
- – lek moczopędny,
- – stosowany w zapaleniach dolnych dróg moczowych, nerek, oraz w nadmiernych krwawieniach menstruacyjnych,
- – zatrzymuje krwawienia z nosa i zmniejsza odkrztuszanie krwi,
- – wykazuje lekkie działanie uspakajające,
- – zewnętrznie stosuje się go do mycia skóry i włosów, w szczególności ran i oparzeń.
Może być także wykorzystywany jako środek pomocniczy w miażdżycy naczyń, w kamicy nerkowej i pęcherzowej, a u ludzi w starszym wieku — celem uzupełnienia mikroelementów i soli mineralnych. Skrzyp może być pomocny w leczeniu dolegliwości związanych z reumatyzmem i zapaleniem stawów, przy dolegliwościach ze strony klatki piersiowej (np. rozedmie płuc), na przewlekły obrzęk nóg.
Odwar ze skrzypu dodany do kąpieli działa na wolno gojące się skręcenia i złamania oraz niektóre podrażnienia skóry, m.in. wypryski.
Zastosowanie kulinarne skrzypu polnego
Na Podhalu jeszcze do niedawna ze zrywanych wiosną szypułek przyrządzano zupę, a dzieci jadały je na surowo. Skrzyp polny ze względu zawartość tiaminazy nie powinien być jednak spożywany w stanie surowym, ponieważ enzym ten powoduje zubożenie organizmu w witaminę B1. Enzym ten ulega jednak rozkładowi w procesie suszenia lub gotowania. w Japonii i Korei pąki skrzypu polnego są spożywane wiosną jako warzywo, często w postaci sałatki o nazwie aemono.
Ciekawostki o skrzypie polnym
Wysoka zawartość krzemionki sprawiła, że kiedyś był używany do polerowania metalu i drewna. Nazwa zwyczajowa – szczotka do butelek, wskazuje też na inne zastosowania. Skrzyp przywiązywano też do ogonów bydła, aby odgonić muchy.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.