Mesir Macunu – tradycyjna turecka pasta ziołowa
Mesir Macunu to aromatyczna, słodko-pikantna pasta na bazie ziół i przypraw, wywodząca się z tureckiego miasta Manisa. Jej receptura opiera się na połączeniu 41 naturalnych składników, takich jak anyż, imbir, cynamon, goździki, kardamon, kurkuma czy czarnuszka. Kompozycja ta nadaje paście wyrazisty, korzenny smak i charakterystyczną konsystencję.
Pasta jest nieodłącznym elementem lokalnej tradycji – co roku w Manisie odbywa się Święto Mesir Macunu, upamiętniające legendę o sułtance Hafsie, która miała otrzymać ten wyjątkowy produkt jako dar. Zgodnie z wielowiekowym zwyczajem, zawinięte porcje pasty są symbolicznie zrzucane z minaretu meczetu Sułtana.
Dziś Mesir Macunu to ceniony element tureckiej kultury kulinarnej. Może być spożywana bezpośrednio lub jako dodatek do herbaty czy deserów – szczególnie polecana dla miłośników orientalnych smaków i naturalnych receptur.
Sposób użycia: 2 łyżeczki pasty mesir spożyć pół godziny przed posiłkiem, popić wodą.
Składniki: cukier, cynamon, goździki, ziele angielskie, imbir, galangal większy, czarny pieprz, kolendra, galangal mały, pieprz kubeba, kokos, anyż, owoc strączyńca czewiastego, mastyks, szafran, mirra, biała kurkuma, koper włoski, kminek, kurkuma, Czarnuszka, pieprz długi, Kardamon, Wanilia, Skórka Pomarańczy, Liść Lauru, oregano, ziarna Pokrzywy, krwawnik pospolity, przywrotnik alpejski, karob, skórka cytryny, olibanum (żywica), korzeń lukrecji, hibiskus, melisa lekarska, ostropest plamisty, fructus myrobalani (żółty), fructus myrobalani (czarny), sok z lukrecji, rozmaryn, siemię lniane
Wartości odżywcze:
Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna 1390 kJ / 332 kcal; Tłuszcz 0,2 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone <0,1 g; Węglowodany 83 g, w tym cukry 69 g; Białko 1,56 g; Sól <0,1 g.
Waga: 400g
Właściwości i działanie
Mesir Macunu – tradycyjna turecka pasta ziołowa
Mesir Macunu to aromatyczna, słodko-pikantna pasta na bazie ziół i przypraw, wywodząca się z tureckiego miasta Manisa. Jej receptura opiera się na połączeniu 41 naturalnych składników, takich jak anyż, imbir, cynamon, goździki, kardamon, kurkuma czy czarnuszka. Kompozycja ta nadaje paście wyrazisty, korzenny smak i charakterystyczną konsystencję.
Pasta jest nieodłącznym elementem lokalnej tradycji – co roku w Manisie odbywa się Święto Mesir Macunu, upamiętniające legendę o sułtance Hafsie, która miała otrzymać ten wyjątkowy produkt jako dar. Zgodnie z wielowiekowym zwyczajem, zawinięte porcje pasty są symbolicznie zrzucane z minaretu meczetu Sułtana.
Dziś Mesir Macunu to ceniony element tureckiej kultury kulinarnej. Może być spożywana bezpośrednio lub jako dodatek do herbaty czy deserów – szczególnie polecana dla miłośników orientalnych smaków i naturalnych receptur.
Sposób użycia: 2 łyżeczki pasty mesir spożyć pół godziny przed posiłkiem, popić wodą.
Składniki: cukier, cynamon, goździki, ziele angielskie, imbir, galangal większy, czarny pieprz, kolendra, galangal mały, pieprz kubeba, kokos, anyż, owoc strączyńca czewiastego, mastyks, szafran, mirra, biała kurkuma, koper włoski, kminek, kurkuma, Czarnuszka, pieprz długi, Kardamon, Wanilia, Skórka Pomarańczy, Liść Lauru, oregano, ziarna Pokrzywy, krwawnik pospolity, przywrotnik alpejski, karob, skórka cytryny, olibanum (żywica), korzeń lukrecji, hibiskus, melisa lekarska, ostropest plamisty, fructus myrobalani (żółty), fructus myrobalani (czarny), sok z lukrecji, rozmaryn, siemię lniane
Wartości odżywcze:
Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna 1390 kJ / 332 kcal; Tłuszcz 0,2 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone <0,1 g; Węglowodany 83 g, w tym cukry 69 g; Białko 1,56 g; Sól <0,1 g.
Waga: 400g
Składniki
Składniki: cukier, cynamon, goździki, ziele angielskie, imbir, galangal większy, czarny pieprz, kolendra, galangal mały, pieprz kubeba, kokos, anyż, owoc strączyńca czewiastego, mastyks, szafran, mirra, biała kurkuma, koper włoski, kminek, kurkuma, Czarnuszka, pieprz długi, Kardamon, Wanilia, Skórka Pomarańczy, Liść Lauru, oregano, ziarna Pokrzywy, krwawnik pospolity, przywrotnik alpejski, karob, skórka cytryny, olibanum (żywica), korzeń lukrecji, hibiskus, melisa lekarska, ostropest plamisty, fructus myrobalani (żółty), fructus myrobalani (czarny), sok z lukrecji, rozmaryn, siemię lniane
Sposób użycia
Sposób użycia: 2 łyżeczki pasty ziołowej spożyć pół godziny przed posiłkiem, popić wodą.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.