Żeń-szeń syberyjski określa się gatunkiem reliktowej byliny z rodziny araliowatych, jednakże wielu osobom ta tajemniczo brzmiąca nazwa niewiele mówi. W większości języków europejskich preferowanym określeniem dla tej niezwykłej rośliny jest ginseng. Bardziej znana nam polska nazwa żeń-szeń została z kolei zapożyczona z rosyjskiego.
W przypadku żeń szenia o jego skuteczności i sile decyduje wiek. Im jest on starszy, tym ma więcej prozdrowotnych właściwości. Korzeń tej rośliny zawiera aż dwieście substancji leczniczych. Nic więc dziwnego, że medycyna chińska uważa go za panaceum i środek na wszelkie problemy zdrowotne.
W składzie korzenia żeń-szeń znajduje się kilka glikozydów o działaniu adaptogennym, przeciwstresowym, pobudzającym oraz wzmacniającym kondycję naszego ciała i umysłu. Panaksozydy stymulują biosyntezę białka i RNA oraz działają przeciwnowotworowo. Z kolei panaksyzol posiada właściwości hamowania agregacji płytek krwi. Panaksany zaś działają hipoglikemicznie.
Sposób przygotowania:
Do filiżanki wsypujemy jedną łyżkę. Zalewamy je wodą o temperaturze 75-85ºC i parzymy ok. 7 min.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.