Wrotycz
Wrotycz jest bardzo aromatyczną rośliną występującą w niemal całej Europie kontynentalnej, a także w Wielkiej Brytanii i Irlandii. Prawdopodobnie był uprawiany jako roślina lecznicza już w starożytnej Grecji, dokładnie został opisany przez średniowiecznych zielarzy, m.in. Św. Hildegardę z Bingen. Liście i kwiaty wrotyczu są toksyczne, jeśli są spożywane w dużych ilościach; lotny olejek zawiera toksyczne związki, w tym tujon, które mogą powodować drgawki oraz uszkodzenie wątroby i mózgu.
Lecznicze właściwości wrotyczu
- – stosowany jako środek przeciwko migrenom oraz w leczeniu reumatyzmu i bólu stawów,
- – płukanki z wrotyczu zmniejszają stan zapalny błon śluzowych gardła, jamy ustnej, odbytu i narządów płciowych,
- – przypisuje się mu także działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze,
- – działanie przeciwwirusowe wrotyczu może być pomocne w zwalczaniu opryszczki,
- – wrotycz stosowany do kąpieli rozluźnia mięśnie szkieletowe i działa relaksacyjnie.
Zastosowanie kulinarne wrotyczu
Ze względu na gorzki smak i potencjalną toksyczność wrotycz nie znajduje szerokiego zastosowania w kuchni. Do potraw dodaje się go w minimalnych ilościach. W Anglii, w okresie Wielkiego Postu popularne były budynie wrotyczowe. Wiosną, młode liście wrotyczu dodawano też do jajecznicy, omletów i serów. Jako przyprawa jest używany bardzo rzadko głównie na Ukrainie i Słowacji. Suszone płatki kwiatów wrotyczu maruna używano jako przyprawę do ciast lub parzono z nich herbatę. Wrotycz może być również używany jako substytut szałwii, ale należy go stosować bardzo ostrożnie, ze względu na zawartość tujonu.
Wrotyczu nie należy stosować ani zewnętrznie, ani wewnętrznie w czasie ciąży i karmienia piersią.
Ciekawostki o wrotyczu
W starożytności wrotycz był używany do balsamowania oraz konserwowania mięsa. Zapach wrotyczu, przypomina zapach kamfory i skutecznie odstrasza owady. Z tego też względu jest używany jako repelent do odstraszania much, mrówek i moli oraz komarów i kleszczy.
W Polsce wierzono, że wrotycz wysiewa się ze skorupek jajek wielkanocnych.
Źródła
- Andrew Chevallier, Encyclopedia of Herbal Medicine: 550 Herbs and Remedies for Common Ailments Hardcover – Illustrated, 2016
- Łukasz Łuczaj, Dzika kuchnia, 2014
- Wikipedia, wersja polska i angielska
- Thomas DeBaggio, Arthur O. Tucker, The Encyclopedia of Herbs: A Comprehensive Reference to Herbs of Flavor and Fragrance, 2009
Waga: 100g
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.