Lawenda

Nowy

Lawenda ceniona jest w przemyśle kosmetycznym, perfumeryjnym i spożywczym.

Więcej szczegółów

Nie ma punktów za ten produkt.


9,00 zł

Nie ma punktów za ten produkt.


Więcej informacji

Lawenda

Dzięki uspokajającemu zapachowi, który od dawna jest ceniony w przemyśle kosmetycznym, perfumeryjnym i spożywczym, lawenda zdobywa ogromną popularność w ostatnim półwieczu. Wysoko ceniona jest także w jako przyprawa i roślina lecznicza. Lawenda wymieniana jest w Biblii, a historia jej użytkowania sięga starożytnej Gracji i Rzymu. Jako roślina lecznicza lawenda zyskała popularność w czasach późnego średniowiecza. Suszona lawenda ma niemal takie same właściwości, jak świeża, ale znacznie mocniejszy zapach.

Właściwości zdrowotne lawendy:

  • używana do usypiania i odprężania,
  • stosowana w celu łagodzenia bólu głowy, dolegliwości trawiennych (zwłaszcza spowodowanych stresem) i stanów zapalnych skóry,
  • łagodzi niestrawność, wzdęcia oraz kolki i pobudza ruchy perystaltyczne jelit, pomaga w leczeniu zaparć,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • zmniejsza napięcie naczyń krwionośnych, dzięki czemu może zapobiegać miażdżycy i innym problemom sercowo-naczyniowym, zmniejszając w ten sposób ryzyko udaru i zawału serca,
  • dodana do wieczornej kąpieli na noc łagodzi napięcie mięśniowe, uspakaja i ułatwia zasypianie.

Zastosowanie kulinarne lawendy

Lawenda ma słodki zapach z nutami cytryny lub cytrusów. Jest niezbędnym ziołem w tradycyjnej kuchni prowansalskiej i składnikiem popularnych na świecie ziół prowansalskich (tzw. herbes de Provence). Liście mogą być zamiennikiem rozmarynu w pikantnych daniach, a żywe fioletowe kwiaty stanowią piękny dodatek do sałatek oraz dekoracji ciast i ciasteczek. Świeże lub suszone kwiaty mogą być dodawane do pieczonych i grillowanych mięs, makaronów, dressingów, słodkich wypieków, deserów, kremów, lodów i sorbetów, syropów, kompotów i dżemów owocowych. Doskonale podkreślają smak czekolady, lemoniady i mrożonej herbaty oraz naparów z dodatkiem miodu. Pasuje także do serów z mleka owczego lub koziego.

Lawenda dobrze komponuje się z takimi przyprawami, jak: bazylia, cynamon, goździki, nasiona kopru włoskiego, czosnek, imbir, miód, sok z cytryny, skórka z cytryny, majeranek, mięta, oregano, pietruszka, papryka, róża, rozmaryn, szałwia, cząber, tymianek i wanilia.

Może być dodawana do: sałatek, pieczeni, gulaszy, sosów i marynat, ryżu, lodów, budyniu, ciast, dżemów i herbaty. Suszone kwiaty lawendy można zmielić, a następnie wymieszać z masłem lub ciastem przed jego upieczeniem. Ze względu na intensywny zapach lawendę dodaje się do potraw w niewielkich ilościach.

Ciekawostki o lawendzie

Z nektaru z kwiatów lawendy powstaje wysokiej jakości miód jednokwiatowy produkowany głównie w rejonie Morza Śródziemnego i sprzedawany na całym świecie jako produkt premium. Kwiaty i liście lawendy są również popularnym składnikiem potpourris.

Nazwa lawendy pochodzi od łacińskiego słowa lavo oznaczającego „myć, kąpać się” w nawiązaniu do dawnego stosowania tej rośliny jako aromatycznego mycia.

Źródła

  1. Andrew Chevallier, Encyclopedia of Herbal Medicine: 550 Herbs and Remedies for Common Ailments Hardcover – Illustrated, 2016
  2. Wikipedia, wersja polska i angielska
  3. Ben-Erik van Wyk, Michael Wink, Rośliny lecznicze świata. Ilustrowany przewodnik, Wrocław 2008
  4. Lindsay Herman, Herb & Spice Companion, 2015
  5. Padma Lakshmi, The Encyclopedia of Spices and Herbs: An Essential Guide to the Flavors of the World, 2016

 

Opinie

No customer reviews for the moment.

Napisz opinię

Lawenda

Lawenda

Lawenda ceniona jest w przemyśle kosmetycznym, perfumeryjnym i spożywczym.

30 Inne produkty w tej samej kategorii: