Morwa biała

Nowy

Morwa biała ma szerokie zastosowanie kulinarne i lecznicze, zwłaszcza w przypadku cukrzycy i odchudzania.

Więcej szczegółów

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 1 punkt lojalnościowy. Twój koszyk wyniesie 1 punkt może być zamienione na jeden bon o wartości 0,05 zł.


11,00 zł

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 1 punkt lojalnościowy. Twój koszyk wyniesie 1 punkt może być zamienione na jeden bon o wartości 0,05 zł.


Więcej informacji

Morwa biała



Morwa biała (Morus alba), powszechnie znana jako morwa rosyjska lub drzewo jedwabnika, pochodzi z środkowych i wschodnich Chin, gdzie uprawiana jest od ponad 4000 lat. Obecnie występuje na obszarach o klimacie umiarkowanym na całym świecie.



Właściwości lecznicze morwy białej

  • - wysoka zawartość związków polifenolowych, w tym flawonoidów, a także obecne w morwie białej kwasy (askorbinowy, foliowy), beta-karoteny, alkaloidy, witaminy i prowitaminy (witamina C, witaminy z grupy B, witaminy D i E), oraz makro- i mikroelementy (żelazo, wapń, magnez) sprawiają, że jest ona cenną rośliną leczniczą i wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i przeciwdiabetyczne,
  • - działa stabilizująco na poziom cukru we krwi, ograniczając jego przyswajanie przez organizm, dlatego mogą być polecane pomocniczo w cukrzycy typu 2 oraz przy odchudzaniu,
  • - hamuje wzrost poziomu glukozy po posiłku oraz wydzielanie insuliny, zapobiegając w ten sposób hipoglikemii reaktywnej,
  • - substancje zawarte w liściach morwy łagodzą bóle i zawroty głowy, podrażnienia i stany zapalne oczu oraz znajdują zastosowanie w profilaktyce przeciwmiażdżycowej,
  • - liście morwy zawierają substancje o działaniu przeciwutleniającym.

Prowadzone są badania nad wykorzystaniem morwy białej w leczeniu raka, cukrzycy i infekcji. Wykazano, że przeciwutleniacze zawarte w liściach i jagodach wywołują śmierć komórek nowotworowych oraz zapobiegają ich wzrostowi i replikacji. Chociaż większość tych badań koncentruje się na skutkach raka jelita grubego, trwają dodatkowe badania nad innymi typami nowotworów. Sok z liści jest stosowany w zapobieganiu infekcjom i zapaleniom gardła, ma również właściwości napotne.



Zastosowanie kulinarne morwy białej

Z liści morwy przygotowuje się bardzo popularną w Korei herbatę Mon Tea. Z owoców produkowane są dżemy, konfitury, nalewki, kompoty, soki i syropy. Owoce morwy są także pysznym dodatkiem do ciast i deserów, a suszone mogą wzbogacić smak owsianki i muesli.



Ciekawostki o morwie białej

Morwa biała jest powszechnie uprawiana jako karma dla jedwabników wykorzystywanych do komercyjnej produkcji jedwabiu. Jej charakterystyczną cechę jest uwalnianie pyłków kwiatowych z szybkością ponad 600 km na godzinę.

Liście morwy zawierają hormon wzrostu, przygotowany z nich napar podawano dzieciom, wierząc, że poprawi ich rozwój.

W niektórych regionach Turcji (zwłaszcza w Anatolii)m, produkuje się prozdrowotny syrop z owoców morwy.



Źródła

  1. https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6882-14-200
  2. M. Jeszka, J. Kobus-Cisowska, E. Flaczyk, Liście morwy jako źródło naturalnych substancji biologicznie aktywnych, Postępy Fitoterapii 3/2009
  3. Andrew Chevallier, Encyclopedia of Herbal Medicine: 550 Herbs and Remedies for Common Ailments Hardcover – Illustrated, 2016

 

Opinie

No customer reviews for the moment.

Napisz opinię

Morwa biała

Morwa biała

Morwa biała ma szerokie zastosowanie kulinarne i lecznicze, zwłaszcza w przypadku cukrzycy i odchudzania.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

13 Inne produkty w tej samej kategorii: