Owoc głogu

Nowy

Nazywany „pokarm dla serca”, zwiększa przepływu krwi do mięśnia sercowego i przywraca normalny rytm pracy serca.

Więcej szczegółów

Nie ma punktów za ten produkt.


9,00 zł

Nie ma punktów za ten produkt.


Więcej informacji

Owoc głogu

Głóg to niezwykle cenna roślina lecznicza. W europejskim kręgu kulturowym został po raz pierwszy wymieniony jako lekarstwo w I wieku n.e. Jego właściwości wykorzystuje też tradycyjna medycyna chińska. Znany był w średniowieczu jako symbol nadziei i skuteczne remedium na wiele dolegliwości. Dziś jest wykorzystywany głównie w leczeniu chorób serca i zaburzeniach krążenia. Ostatnie badania potwierdziły wspomniane zastosowania głogu.



Właściwości lecznicze głogu

Główne korzyści lecznicze głogu wynikają z wysokiej zawartości bioflawonoidów i proantocyjaniny, które rozszerzają tętnice, zwłaszcza tętnice wieńcowe, zwiększając tym samym przepływ krwi do mięśnia sercowego i łagodząc objawy dusznicy bolesnej. Zarówno bioflawonoidy, jak i proantocyjany są silnymi przeciwutleniaczami, pomagającymi zapobiegać lub zmniejszyć degenerację naczyń krwionośnych.Ponadto:

  • - obniża ciśnienie krwi,
  • - wspomaga trawienie.

Preparaty z głogu, ze względu na ich działanie nasercowe, są szczególnie polecane u osób w wieku podeszłym — przy „kołataniu" serca, jego starczych zmianach, przedwczesnych skurczach. Jest to jeden z cenniejszych leków stosowanych w chorobach serca, w miażdżycy (skleroza) i nadciśnieniu
oraz w bezsenności i w nadmiernej pobudliwości nerwowej. Dobrze działa także napar z głogu
w dolegliwościach reumatycznych (bóle mięśniowe i stawowe). Nalewka spirytusowa z głogu rozszerza naczynia krwionośne, chroni przed atakami dusznicy bolesnej. Należy ją stosować ściśle według wskazówek lekarza.



Zastosowanie kulinarne głogu

Owoce oraz młode liście i pąki kwiatowe głogu są jadalne. Z owoców głogu przygotowuje się przetwory, wina i nalewki, mogą być także składnikiem ponczu. Mają kwaśno-słodki smak, ale są bardzo mączne. Można z nich zrobić kompot lub galaretkę i nadają się do mieszania z innymi owocami, ponieważ dobrze się żelują. Po zmieszaniu z innymi owocami można je również przetworzyć na bogaty w witaminy sok lub syrop. Owoce głogu jadano także w postaci puree, a suszone miazga była dodawana do mąki przy pieczeniu chleba. Pestki głogu służyły jako substytut kawy. W Chinach z owoców często robi się słodycze.



Uwaga: Przedawkowanie może powodować arytmię serca i niskie ciśnienie krwi, a także nudności i zawroty głowy.



Ciekawostki o głogu

Wiele gatunków głogu tworzy doskonałe drzewka bonsai. Kiedyś uważano, że głóg leczy złamane serce. Rozpowszechniony na Wyspach Brytyjskich strach przed uszkodzeniem samotnie rosnącego drzewa głogu wynika z przekonania, że pochodzi ono od piorunów i zapewnia ochronę przed uderzeniem pioruna.

Drewno głogu jest bardzo twarde i zwarte (gęstość 0,8–0,9 g / cm³) i było często używane do produkcji uchwytów narzędzi (np. do młotów) oraz budowy płotów i ogrodzeń.



Źródła

  1. Andrew Chevallier, Encyclopedia of Herbal Medicine: 550 Herbs and Remedies for Common Ailments Hardcover – Illustrated, 2016
  2. Wikipedia, wersja polska i angielska
  3. Ben-Erik van Wyk, Michael Wink, Rośliny lecznicze świata. Ilustrowany przewodnik, Wrocław 2008
  4. B. Kuźnicka, M. Dziak, Zioła I ich stosowanie, 1987

 

Opinie

No customer reviews for the moment.

Napisz opinię

Owoc głogu

Owoc głogu

Nazywany „pokarm dla serca”, zwiększa przepływu krwi do mięśnia sercowego i przywraca normalny rytm pracy serca.

9 Inne produkty w tej samej kategorii: