Wrotycz

Nowy

Środek przeciw migrenom, przeciwirusowy i przeciwbakteryjny stosowany do płukania jamy ustnej.

Więcej szczegółów

Nie ma punktów za ten produkt.


9,00 zł

Nie ma punktów za ten produkt.


Więcej informacji

Wrotycz

Wrotycz jest bardzo aromatyczną rośliną występującą w niemal całej Europie kontynentalnej, a także w Wielkiej Brytanii i Irlandii. Prawdopodobnie był uprawiany jako roślina lecznicza już w starożytnej Grecji, dokładnie został opisany przez średniowiecznych zielarzy, m.in. Św. Hildegardę z Bingen. Liście i kwiaty wrotyczu są toksyczne, jeśli są spożywane w dużych ilościach; lotny olejek zawiera toksyczne związki, w tym tujon, które mogą powodować drgawki oraz uszkodzenie wątroby i mózgu.



Lecznicze właściwości wrotyczu

  • - stosowany jako środek przeciwko migrenom oraz w leczeniu reumatyzmu i bólu stawów,
  • - płukanki z wrotyczu zmniejszają stan zapalny błon śluzowych gardła, jamy ustnej, odbytu i narządów płciowych,
  • - przypisuje się mu także działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze,
  • - działanie przeciwwirusowe wrotyczu może być pomocne w zwalczaniu opryszczki,
  • - wrotycz stosowany do kąpieli rozluźnia mięśnie szkieletowe i działa relaksacyjnie.



Zastosowanie kulinarne wrotyczu

Ze względu na gorzki smak i potencjalną toksyczność wrotycz nie znajduje szerokiego zastosowania w kuchni. Do potraw dodaje się go w minimalnych ilościach. W Anglii, w okresie Wielkiego Postu popularne były budynie wrotyczowe. Wiosną, młode liście wrotyczu dodawano też do jajecznicy, omletów i serów. Jako przyprawa jest używany bardzo rzadko głównie na Ukrainie i Słowacji. Suszone płatki kwiatów wrotyczu maruna używano jako przyprawę do ciast lub parzono z nich herbatę. Wrotycz może być również używany jako substytut szałwii, ale należy go stosować bardzo ostrożnie, ze względu na zawartość tujonu.



Wrotyczu nie należy stosować ani zewnętrznie, ani wewnętrznie w czasie ciąży i karmienia piersią.



Ciekawostki o wrotyczu

W starożytności wrotycz był używany do balsamowania oraz konserwowania mięsa. Zapach wrotyczu, przypomina zapach kamfory i skutecznie odstrasza owady. Z tego też względu jest używany jako repelent do odstraszania much, mrówek i moli oraz komarów i kleszczy.

W Polsce wierzono, że wrotycz wysiewa się ze skorupek jajek wielkanocnych.



Źródła

  1. Andrew Chevallier, Encyclopedia of Herbal Medicine: 550 Herbs and Remedies for Common Ailments Hardcover – Illustrated, 2016
  2. Łukasz Łuczaj, Dzika kuchnia, 2014
  3. Wikipedia, wersja polska i angielska
  4. Thomas DeBaggio, Arthur O. Tucker, The Encyclopedia of Herbs: A Comprehensive Reference to Herbs of Flavor and Fragrance, 2009



Waga: 100g

Opinie

No customer reviews for the moment.

Napisz opinię

Wrotycz

Wrotycz

Środek przeciw migrenom, przeciwirusowy i przeciwbakteryjny stosowany do płukania jamy ustnej.

6 Inne produkty w tej samej kategorii: