Szałwia

Nowy

Sięgnij po szałwię jeśli borykasz się z dolegliwościami takimi jak zgaga, wzdęcia, bóle brzucha, biegunka, nudności lub masz stan przedcukrzycowy.

Więcej szczegółów

Nie ma punktów za ten produkt.


9,00 zł

Nie ma punktów za ten produkt.


Więcej informacji

Szałwia

Szałwia pochodzi z krajów leżących w basenie Morza Śródziemnego, ale obecnie uprawiana jest na całym świecie. Nazwa botaniczna (Salvia) pochodzi od słowa salvare, co po łacinie oznacza „leczyć”. Korzystny wpływ szałwii na zdrowie potwierdza średniowieczne powiedzenie: „Dlaczego człowiek miałby umierać podczas gdy szałwia rośnie w jego ogrodzie? ” Szałwia uprawiana jest w Polsce od kilkuset lat. Przypisywano jej zawsze duże właściwości lecznicze i uważano za lek1uniwersalny. Powstało nawet przysłowie, że „śmierć tego nie ubodzie, u kogo szałwia w ogrodzie. Dziś szałwia jest doskonale znanym lekarstwem na ból gardła, problemy trawienie i okołomenopauzalne. Ma również długą listę zastosowań kulinarnych.



Właściwości lecznicze szałwi:

  • - w liściach występuje olejek lotny (zawierający tujon, pinen, cyneol, kamforę), garbniki, trójterpeny, gorycz pikrosalwina, witamina B1, kwas nikotynowy.
  • - szałwia działa antyseptycznie, przeciwzapalnie, osłaniająco, przeciwcukrzycowo, wzmagają krwawienia miesiączkowe.
  • - liście szałwii pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, regulują perystaltykę jelit, łagodzą wzdęcia, bóle brzucha, zmniejszają biegunkę.
  • - odwary obniżają poziom cukru we krwi (działanie przeciwcukrzycowe).
  • - stosowane są także w zaburzeniach wątrobowych, przy nadmiernym poceniu się. Zewnętrznie szałwia stosowana jest do płukania jamy ustnej i gardła w stanach zapalnych, w ropnym zapaleniu dziąseł oraz w postaci okładów na trudno gojące się rany.


Podawanie szałwii w zbyt dużych ilościach i przez dłuższy czas może wywołać nudności i wymioty.

Prowadzone aktualnie badania potwierdzają pozytywny wpływ szałwii na poprawę pamięci i łagodzenie stanów napięcia nerwowego. Udowodnione zostało skuteczne i bezpieczne dla zdrowia człowieka stosowanie szałwii w leczeniu hiperlipidemii (zbyt wysoki poziom tłuszczu we krwi).

Szałwia jest sprawdzonym środkiem regulującym cyklu menstruacyjny. Zmniejsza lub zapobiega poceniu się i może okazać się szczególnie skuteczna w okresie menopauzy. Pomaga również zmniejszyć uderzenia gorąca i nocne poty oraz ma aspekt uspokajający, rozluźniający. Od wieków szałwia jest stosowana jako środek wspomagający trawienie i wchłanianie oraz w przypadku bólu brzucha, biegunki. Napar szałwii łagodzi stany zapalne w jamie ustnej i ból gardła, szałwia delikatnie obniża gorączkę.

Szałwia występuje w przepisach na Ocet Czterech Złodziei, mieszankę ziół, która miała chronić przed zarazą. Stosowana jest także do pielęgnacji włosów.



Zastosowanie kulinarne szałwii

Szałwia ma pikantny, lekko pieprzny smak. Już w XIV i XV wieku pojawia się jako składnik „zimnego sosu szałwiowego”, znanego w kuchni francuskiej, angielskiej i lombardzkiej. W Wielkiej Brytanii szałwia od lat jest wymieniana jako jedno z podstawowych ziół, wraz z pietruszką, rozmarynem i tymiankiem. Popularna jest także w innych kuchniach europejskich, zwłaszcza we włoskiej, bałkańskiej i bliskowschodniej. W kuchni włoskiej jest niezbędną przyprawą do saltimbocca i innych potraw, do których często dodawane są ryby. W kuchni brytyjskiej i amerykańskiej tradycyjnie podaje się go jako farsz szałwiowo-cebulowy, jako dodatek do pieczonego indyka lub kurczaka na Boże Narodzenie lub Święto Dziękczynienia oraz na niedzielne obiady z pieczonym mięsem. Inne bardzo popularne dania to zapiekanka wieprzowa, ser Sage Derby i kiełbaski z Lincolnshire. W krajach Bliskiego Wschodu i w Egipcie szałwia jest powszechnie stosowana jako przyprawa do gorącej czarnej herbaty lub gotowana i podawana jako samodzielny napój ziołowy.

Szałwia może być stosowana jako przyprawa do drobiu, ryb, zup na bazie roślin strączkowych lub warzyw. Świetnie podkreśla smak wytrawnego pieczywa i farszu do pierogów. Pasuje do grochu, fasoli i zup warzywnych. Dobrze komponuje się także z pomidorami. Szałwia jest często składnikiem mieszanek przyprawowych.



Ciekawostki o szałwii

Le Menagier de Paris, oprócz polecania zimnej zupy szałwiowej i sosu szałwiowego do drobiu, poleca napar z szałwii do mycia rąk przy stole. Gervase Markham's The English Huswife (1615) podaje przepis na proszek do zębów z szałwii i soli.

Szałwia była używana od czasów starożytnych do odpierania zła, łagodzenia skutków ukąszeń węży i zwiększania płodności kobiet. Rzymianie nazywali ją „świętym ziołem” i używali w swoich rytuałach religijnych. Karol Wielki polecał tę roślinę do uprawy we wczesnym średniowieczu, a w okresie Imperium Karolingów uprawiano szałwię w ogrodach klasztornych. Równie dobrą renomą szałwia cieszyła się w średniowieczu, a wiele powiedzeń odnosiło się do jej właściwości leczniczych. Czasami nazywano ją Salvia salvatrix (mędrzec zbawiciel). Pliniusz i Galen zalecali szałwię jako środek moczopędny, hemostatyczny, emmenagogiczny i tonizujący.

 

 

Opinie

No customer reviews for the moment.

Napisz opinię

Szałwia

Szałwia

Sięgnij po szałwię jeśli borykasz się z dolegliwościami takimi jak zgaga, wzdęcia, bóle brzucha, biegunka, nudności lub masz stan przedcukrzycowy.

3 Inne produkty w tej samej kategorii: