Nowy
To pachnące zioło o delikatnym cytrusowym zapachu jest wysoko cenione za właściwości uspokajające oraz zmniejszające bezsenność i stany lękowe. Jest także stosowana jako naturalny środek przeciwbólowy w bólach głowy, bólach menstruacyjnych i zespole przewlekłego zmęczenia.
Uwaga: ostatnie sztuki w magazynie
Availability date: 0000-00-00
Kupując teraz ten produkt otrzymasz 1 punkt lojalnościowy. Twój koszyk wyniesie 1 punkt może być zamienione na jeden bon o wartości 0,05 zł.
Melisa
To pachnące zioło o delikatnym cytrusowym zapachu jest wysoko cenione za właściwości uspokajające oraz zmniejszające bezsenność i stany lękowe. Jest także stosowana jako naturalny środek przeciwbólowy w bólach głowy, bólach menstruacyjnych i zespole przewlekłego zmęczenia.
Odbiorca: :
* Pola wymagane
lub Anuluj
Kupując teraz ten produkt otrzymasz 1 punkt lojalnościowy. Twój koszyk wyniesie 1 punkt może być zamienione na jeden bon o wartości 0,05 zł.
Melisa
Melisa wykorzystywana jest w kuchni i medycynie od ponad 2000 lat. Chociaż pochodzi z Europy południowej, północnej Afryki oraz zachodniej i środkowej Azji, to obecnie uprawiana jest na niemal całym świecie. Melisa została formalnie sprowadzona do Hiszpanii w VII wieku, skąd rozpowszechniła się w całej Europie. Szwajcarski lekarz i alchemik Paracelsus uznał melisę za „eliksir życia”. Melisa jest rośliną miododajną i bardzo lubianą przez pszczoły. Nazwa melisa pochodzi od łacińskiego słowa mel oznaczającego miód. Polskie nazwy ludowe rojownik i pszczelnik wywodzą się z tradycji nakazującej natrzeć wnętrze nowego ula świeżym zielem, co gwarantowało, że zagnieżdżały się w nim pszczoły zaraz po wyrojeniu.
Właściwości lecznicze melisy:
Stosuje się ją również jako płukankę do jasnych włosów zapobiegającą ich wypadaniu oraz jako środek zwalczający łupież. Jak wykazały badania prowadzone przez niemieckich naukowców, zawarte w melisie olejki eteryczne działają również silnie przeciwskurczowo, a polifenole stanowią skuteczny środek przeciwwirusowy, szczególnie w zwalczaniu wirusa opryszczki pospolitej.
Melisa ma również działanie przeciwbakteryjne, przeciwutleniające, antynowotworowe i przeciwdziała mutacjom genów.
Zastosowanie kulinarne melisy
Melisa jest stosowana jako przyprawa oraz składnik herbat ziołowych, zarówno gorących, jak i mrożonych, często w połączeniu z innymi ziołami, m.in. z miętą.
Jej delikatny cytrusowy aromat świetnie podkreśla smak sałatek owocowych i warzywnych, masła ziołowego, napojów owocowych oraz dań z ryb, jajek i farszu z mięsa drobiowego lub wieprzowego. Melisa jest także jedną z przypraw stosowanych do przygotowania tzw. korniszonów szprewaldzkich. Z melisy można przygotować pesto.
Nadal produkowane są alkohole z dodatkiem melisy, a wśród nich uznawany za jeden z najlepszych likierów na świecie francuski Bénédictine, którego historia sięga początków XVI wieku.
Ciekawostki o melisie
W starożytności popularne były kąpiele w naparze z melisy, który odświeżał i nadawał ciału delikatny przyjemny zapach. Liśćmi melisy pocierano miejsca ukąszone przez pszczoły i osy a picie naparów zalecano przy chorobach serca, żołądka, głowy, oczu i macicy. W XVII wieku słynna stała się "karmelitańska dusza" – korzenna wódka z melisy, wytwarzana w tajemnicy przez paryskich karmelitów. Ufano, że pomoże na wszystko – od złych uroków, migren, podagry, katarów, bólów brzucha do histerii, dusznicy, krzywicy, kołatania serca i przywracania młodości.
Melisą aromatyzowano wino, stosowano ją jako dodatek do napojów, potraw oraz do praktyk magicznych. Produkowane z melisy medykamenty miały usuwać troski, tęsknoty, rozweselać strapionych, tchórzom dodawać odwagi, a wrogów zmieniać w przyjaciół.
No customer reviews for the moment.
9,00 zł
9,00 zł
9,00 zł
9,00 zł
9,00 zł
11,00 zł
9,00 zł
9,00 zł
9,00 zł
9,00 zł
9,00 zł
9,00 zł
11,00 zł
9,00 zł
13,00 zł
15,90 zł
23,90 zł
15,00 zł
17,00 zł
12,00 zł
13,00 zł
19,00 zł
15,00 zł
25,00 zł
19,00 zł