Macierzanka

Nowy

Macierzanka zwyczajna stosowana m.in. jako składnik lekarstwa na kaszel, w leczeniu chorób reumatycznych, infekcji intymnych oraz jako środek wykrztuśny i odkażający w przypadku chorób gardła.

Więcej szczegółów

Nie ma punktów za ten produkt.


9,00 zł

Nie ma punktów za ten produkt.


Więcej informacji

Właściwości lecznicze macierzanki

Jako surowiec zielarski macierzanka jest wykorzystywana od starożytności m.in. jako składnik lekarstwa na kaszel, w leczeniu chorób reumatycznych, infekcji intymnych oraz jako środek wykrztuśny i odkażający w przypadku chorób gardła. Macierzanka zapobiega nadmiernemu wydzielaniu sebum w przypadku cery tłustej i trądzikowej. Może być także stosowana do płukania włosów przetłuszczających się. Napar z macierzanki łagodzi swędzenie m.in. po ugryzieniach owadów. Ze względu na właściwości bakterio i grzybobójcze zalecano stosowanie macierzanki w przypadku niestrawności i nadmiernej fermentacji w układzie pokarmowym.



Według medycyny ludowej roślina ta ma właściwości:

  • antyseptyczne - zapobiega lub spowalnia rozwój drobnoustrojów,
  • bakteriobójcze i grzybobójcze - dezaktywuje mikroorganizmy, takie jak bakterie, wirusy, grzyby, pierwotniaki, zarodniki,
  • dezodorujące – zapobiega powstawaniu nieprzyjemnych zapachów,
  • wykrztuśne - wspomaga wydalanie wydzieliny oskrzelowej i odkaża drogi oddechowe.

W polskiej medycynie ludowej macierzanka była uznawana za roślinę leczniczą szczególnie przyjazną kobietom.



Zastosowanie kulinarne macierzanki

Macierzankę zwyczajną można stosować jako składnik mieszanek przyprawowych oraz dodatek do zup i sosów mięsnych, ryb, warzyw, zwłaszcza cukinii i grzybów. Ta bardzo aromatyczna roślina ma korzenny, lekko gorzkawy smak, który doskonale pasuje także do pizzy. Z macierzanki można zaparzyć herbatkę ziołową lub dodać ją do czarnej herbaty. Jako przyprawa popularna jest głównie w kuchni śródziemnomorskiej, gdzie na przemian z tymiankiem stanowi dodatek do tłustych, ciężkostrawnych potraw. Na Islandii macierzanką piaskową aromatyzowano kwaśne mleko.



Waga: 100g



Źródła:

  1. Andrew Chevallier, Encyclopedia of Herbal Medicine: 550 Herbs and Remedies for Common Ailments Hardcover – Illustrated, 2016
  2. Łukasz Łuczaj, Dzika kuchnia, 2014
  3. Thomas DeBaggio, Arthur O. Tucker, The Encyclopedia of Herbs: A Comprehensive Reference to Herbs of Flavor and Fragrance, 2009

Opinie

No customer reviews for the moment.

Napisz opinię

Macierzanka

Macierzanka

Macierzanka zwyczajna stosowana m.in. jako składnik lekarstwa na kaszel, w leczeniu chorób reumatycznych, infekcji intymnych oraz jako środek wykrztuśny i odkażający w przypadku chorób gardła.