Bratek
Bratek ma długą historię stosowania w ziołolecznictwie i medycynie ludowej, zarówno w leczeniu padaczki, chorób skóry i egzemy, jak i przy problemach z oddychaniem w zapaleniu oskrzeli, astmie i objawach przeziębienia. W 1735 roku K’Eogh pisał o bratkach, że „leczą konwulsje u dzieci, oczyszczają płuca i piersi i są bardzo dobre na gorączkę, wewnętrzne stany zapalne i rany ”.
Właściwości lecznicze bratka
- – znajduje zastosowanie jako zioło przeciwzapalne, oczyszczające oraz pomocne w przypadku chorób skóry m.in. egzemy,
- – napar z bratka łagodzi swędzenie,
- – wykazuje działanie napotne i wykrztuśne,
- – stosowany jest w chorobach dróg oddechowych, jak nieżyty oskrzeli, suchy kaszel oraz w zaburzeniach przemiany materii,
- – ma właściwości moczopędne,
- – stosuje się go w zapaleniach pęcherza moczowego, kamicy moczowej, uszkodzeniu nerek przez substancje toksyczne (również przez uboczne działanie antybiotyków), w chorobie gośćcowej, trądziku młodzieńczym, wykwitach skórnych, tak zwanych wysypkach uczuleniowych, i chorobach siatkówki oka,
- – zmniejsza łamliwość naczyń krwionośnych,
- – zalecany jest w przypadku miażdżycy, osłabieniu mięśnia sercowego i podwyższonym ciśnieniu krwi.
Obecne w tej roślinie salicylany i flawonoidy działają przeciwbólowo i przeciwzapalnie przynosząc ulgę obolałym mięśniom i stawom.
Najnowsze badania wykazały, że bratek ma potencjalne właściwości przeciwnowotworowe – programuje śmierć komórki (apoptoza) i hamuje wzrost naczyń krwionośnych (angiogenezę), oba ważne efekty przeciwnowotworowe.
Przeciwwskazania: W wielopłytkowości (trombocytosis), zakrzepicy pourazowej (thrombosis posttraumatica) oraz zaawansowanej miażdżycy w wieku starszym wskazana jest ostrożność ze względu na przedłużanie przez rutynę działania adrenaliny na naczynia i możliwość niebezpieczeństwa agregacji trombocytów.
Zastosowanie kulinarne bratka
Pąki kwiatowe lub młode liście są spożywane na surowo lub po ugotowaniu. Można też dodawać je do zup, jako zagęszczacz. Z suszonych bratków można przygotować ziołową herbatkę np. z dodatkiem kwiatów bzu.
Ciekawostki o bratku
Kwiaty były również używane do wytwarzania żółtych, zielonych i niebiesko-zielonych barwników. Aktualnie wykorzystuje się je do aromatyzowania win, likierów i syropów. Są także składnikiem perfum.
Źródła:
- Andrew Chevallier, Encyclopedia of Herbal Medicine: 550 Herbs and Remedies for Common Ailments Hardcover – Illustrated, 2016
- Wikipedia, wersja polska i angielska
- B. Kuźnicka, M. Dziak, Zioła I ich stosowanie, 1987
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.